DET FINNES LOVER OG REGELVERK NÅR DET GJELDER Å REKLAMERE/SKRIVE OM KOSMETISKE BEHANDLINGER OG PLASTISKE OPERASJONER PÅ BLOGGER!

Jeg har fulgt litt med på diskusjon både på bloggen til Styleconnection (Kristin Gjelsvik) http://www.kristingjelsvik.no og hennes brennende engasjement om bloggernes blogging om kosmetiske behadling og plastiske operasjoner. Selv personlig støtter jeg Kristin i hennes engasjement, og hun ber bloggere engasjere seg i kampen om den “normaliseringen” av kosmetisk behandling og plastiske operasjoner.

Jeg er ikke medlem på kvinneguiden, og det er fordi det byr meg imot å bli medlem på det diskusjonsforumet der! Kommer aldri til å bli medlem der! Likevel synes jeg noen forum på kvinneguiden er interessante å følge med på som leser! Noen diskusjoner er kjempeinteressante å følge med på. Jeg har fulgt med tråden som handler om bloggere og kosmetiske behandlinger, og de fleste har mye fornuftig å komme med!

Denne “normaliseringen” av kosmetiske behandlinger og plastiske operasjoner er med å skape mer kroppspress i samfunnet, og det gjelder for unge jenter og usikre jenter som avskyr utseendet sitt! Unge jenter har sine forbilder, og da særlig blant toppbloggere. De ser opp til forbildene sine, og de vil være som dem.

Mange av toppbloggerne og andre bloggere vet vi er tilhengere av kosmetiske behandlinger, og de har også utført en eller flere plastiske operasjoner. Dette forteller de om på bloggene sine. De deler bilder, forteller om behandlingene og forteller om operasjonene. Usikre jenter som har disse bloggerne som forbilder ser opp til dem, og de blir påvirket av det bloggforbildene sine deler! Kanskje begynner de selv å finne feil på seg selv, og de begynner å leke med tanken på å ta silikon, botox og restylane! De begynner å google rundt på nettet, og de sluker til seg all informasjon. Det er jenter i 12 års alderen som planlegger å spare konfirmasjonspengene sine for å få ta en kosmetisk behandling!

Derfor har aboslutt alle bloggere (i alle aldre) som er tilhengere av kosmetiske behandlinger og plastiske operasjoner ansvar for hva de deler på bloggene sine! De som fraskriver seg ansvaret er elendige og dårlige forbilder og bloggere.

Trenden om å ha store pupper, operasjon av nesen fordi den er for stor, fylle silikon i baken, ikke ha rynker og ha lepper som ser ut de kan brukes som kjøleskapsmagneter er en så kjempefalsk trend i samfunnet vårt! Kosmetiske behandlinger og plastisk kirurgi er behandlinger som sprer løgn og falskhet fra ende til annen! Det er ikke naturlig!

Når bloggere blogger om at de tar kosmetiske behandlinger er det noen bloggere som får sponset disse behandlingene, men andre bloggere forteller på bloggene sine at de har vært og tatt botox og restylane. De legger ut bilder av seg selv fra selve behandlingen, og hvor man også kan se behandleren sette sprøyten. Selv om ikke disse bloggerne er sponset driver de skjult reklame for at de har tatt botox eller restylane.

I Norge er det ikke lov å reklamere for reseptbelagte medikamenter, og selv om botox blir brukt innenfor kosmetiske behandlinger er det et reseptbelagt medikanment samme hvordan man vrir og vender på det!

https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2009-12-18-1839/KAPITTEL_14#§13-5

https://legemiddelverket.no/andre-temaer/reklame

https://legemiddelverket.no/andre-temaer/reklame/forbud-mot-reklame-til-allmennhet-for-reseptbelagte-legemidler

Når det gjelder plastisk kirurgi så er det ikke lov med før- og etterbilder, negativ omtale av normale kroppsdeler (ørne, nese, kalkunhals, hengepupper, grevinneheng, etc) 

https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/forskrift-om-markedsforing-av-kosmetiske/id92501/

Her er nok en link som beviser at det ikke er lov til å reklamere for botox: https://www.krsby.no/nyheter/i/6Okde/Flere-klinikker-i-Kristiansand-reklamerer-ulovlig-for-Botox

Bloggeren Sophie Elise fikk refs pga ulovlig reklame for botox på sin blogg, og innlegget til Sophie Elise var ikke sponset. Innlegget ble fjernet: http://www.tv2.no/a/7959989

Det finnes klare lover om å reklamere for kosmetiske behandlinger på ethvert medium som regjeringen har laget:

“§ 2. Virkeområde

Forskriften gjelder annonsering og markedsføring av enhver art og i ethvert medium.”

“§ 4. Krav til markedsføringen

Markedsføring av kosmetiske inngrep skal ikke utformes på en måte som er egnet til å virke støtende eller krenkende eller som spiller på folks lyter eller fordommer mot normale kroppsvariasjoner.”

“§ 5. Forbud mot bruk av pre- og postoperative bilder

Markedsføring av kosmetiske inngrep skal ikke inneholde pre- og postoperative bilder.”Hvor mange bloggere er det ikke som har delt bilder av seg selv hvor de ligger med en restylanesprøyte i leppene, en botoxsprøyte i panna eller flasher puppen sin etter å ha tatt silikon? Ikke bare en, men flere!

“§ 7. Begrensninger i bruk av visse kommunikasjonsmetoder

Det er forbudt å rette markedsføringshenvendelser vedrørende kosmetiske inngrep til forbrukere ved hjelp av elektroniske kommunikasjonsmetoder som tillater individuell kommunikasjon, som for eksempel elektronisk post eller tekstmelding til mobiltelefon.”

Kilde: https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/forskrift-om-markedsforing-av-kosmetiske/id92501/

Disse lovene og reglene er klare, og ingen av bloggerne som blogger om sine kosmetiske og plastiske operasjoner kan fraskrive seg ansvaret når det gjelder lover og regelverk for markedsføring av kosmetiske behandlinger på blogger! Det finnes ingen unnskyldning i følge linkene jeg har delt ovenfor!

Hvorfor gjør ikke de ulike bloggplattformene noe med dette når bloggere daglig skriver innlegg på bloggene sine om at de har tatt kosmetisk behandling. De samme bloggerne går gjerne i dybden hvor de forteller f.eks. at de har tatt botox.  Når en blogger som ikke er sponset skriver et innlegg om at vedkommende har tatt botox, er det skjult rekalme for et medisinsk produkt som i tillegg er reseptbelagt!

Dette kroppspresset og påvirkningen unge jenter og usikre jenter daglig blir utsatt for på blogger, youtube og instagram er ikke et samfunn vi ønsker å ha! Det er et tvers igjennom falskt samfunn skapt av skjønnhetssalongnene som driver med kosmetsike behandlinger og plastiske operasjoner, og bloggerne som blogger om kosmetiske behandlinger, youtubere som deler videoer om det og instagrammere som deler bilder på sine profiler er direkte med på å opprettholde denne falske motetrenden!

Ingen ønsker et tvers igjennom et falskt samfunn hvor man må bruke XS i kær, hvor man ikke skal ha rynker, hvor leppene skal være store, at man må ha store pupper av silikon eller at nesen ikke skal være for stor.

Som motstander kjenner jeg at jeg blir kjempesint på den gale utviklingen som har skjedd, og som fremdeles skjer når det gjelder kroppspress og krav til å se “perfekt” ut! Jeg ønsker ikke at den oppvoksende generasjon skal oppleve et falskt samfunn hvor det naturlige ikke lenger er det naturlige.

Hvilke tiltak kan de ulike bloggplattformene gjøre for å stoppe den utviklingen om blogging om kosmetiske behandlinger, plastiske operasjoner og temaer som handler om kroppspress og utseende.

Det første bør de ulike bloggplattformene sette seg inn i lovverket når det gjelder bloggeres markedsføring og reklame (både de som er sponset og ikke sponset) av enkelte kosmetiske behandlinger.

Alle bloggere som registrerer seg som bloggere på en bloggplattform skulle ha signert en obligatorisk “Sunn fornuft plakat” når det gjelder blogging om kropp og utseende som fører til kroppspress. Hvis bloggere ikke signerer den “Sunn fornuft plakaten” får de ikke åpnet blogg, Hvis bloggere da evt. hadde blogget om kosmetiske behandlinger skulle dette automatisk fått konsekvenser f.eks. med utestengelse som sanksjon. Det hadde blitt færre bloggere, men man hadde sluppet jaget etter det “perfekte” utseendet blant bloggere, og man hadde fått et sunnere bloggsamfunn.

Selvfølgelig vil tilhengerne av kosmetiske behandlinger mene at det er å ta fra dem ytringsfriheten. Det er det slett ikke, men når bloggere som er tilhengere av kosmetiske behandlinger og plastiske operasjoner fronter usunne verdier og holdninger om et falskt utseende, handler det mer om etikk og moral enn om ytringsfrihet.

 

Bilde lånt fra Google.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#blogging #lover #regler #sunnfornuft #kosmetiskbehandling #plastiskoperasjon #forhindreusunnblogging #samfunn #helse

 

 

 

 

 

10 kommentarer
  1. Jeg er så enig med deg..og det er jo rart det ikke tas alvorlig når det står klart og tydelig at det ikke er lov! De stengte jo meg ute fra å vise innlegg for allmenheten fordi jeg hadde # hastagget feil!! DET var vist veldig alvorlig…Nei..det er mye av dette kroppshysteriet, og ungdommen nå til dags er jo snart alle bare fake…Trist…

  2. Toini: Tusen takk for kjempefint innspill på blogginnlegget mitt med innspill på innlegget!

   Det er nettopp det jeg mener jeg også at lovene er så tydelige og klare, og selv om bloggere som skriver om kosmetiske behandlinger som f.eks. botox ikke er sponset driver de skjult reklame når de skriver et innlegg hvor de skryter av at det å ta botox er bra. De reklamerer jo for botoxen som er faktisk er et reseptbelagt medikament!

   Det kan være så enkelt at bloggplattformene ikke er klar over lovene Hvorfor ble da Sophie Elise sitt innlegg fjernet? Innlegget var ikke sponset en gang.

   Det kroppshysteriet er absurd, og snart er alle falske. Kjempetrist 🙁

   Hva? Ble du utestengt for å #hasjtagget feil? Si at du tuller nå. En slik feil kan jo alle gjøre, og det er jo menneskelig! Det finnes verre ting enn det ja!

   Ønsker deg og hundene en kjempefin onsdagskveld 🙂

   Purr, purr, fra Toril og kattene

  3. sv:Ja jeg ble det…uten å få vite noe,..og uten forklaring..måtte selv finne ut det…og sendte mail..joda..hadde vist hastagget flere innlegg feil…LANGT tilbake i tid også…Så de hadde en opprydning..men jeg ble så sint..og sa de måtte jo gi beskjed..men nei..det står det at de ikke gjør..de bare sperrer…så jeg måtte fjerne alle de som var feil..ja..det var ikke i min mening..jeg er jo bare en middelaldrende dame som gjør så godt jeg kan..og må innrømme jeg “hermet” litt etter en annen med hashtag..og viste jo ikke at det var feil..og så strengt…så vær forsiktig…hihihi

  4. Veldig flott innlegg som du har skrevet, og tusen takk for at du engasjerer deg i en viktig sak.
   Hvis det er i orden for deg går det fint at jeg deler innlegget på facebookprofilen min? Innlegget ditt burde deles og lest av mange, for det er veldig flott skrevet 🙂
   Det er ikke tvil i min sjel. I lovene du har lenket til står det svart på hvitt, og lovene er ikke til å ta feil av.
   Botox er reseptbelagt, og den blir brukt på migrenepasienter. De som blogger at de tar botox når de tar kosmetisk behandling blogger om en reseptbelagt medisin.
   Jeg mener det er uhørt at bloggere får lov til å blogge om disse behandlingsmåtene.
   Det er veldig bra forslag at alle bloggere burde ha signert en avtale om ikke å blogge om emner som handler om kroppspress og utseende. Jeg skulle gladelig ha signert en slik avtale 🙂
   Det er vel ikke å kneble ytringsfriheten, men det er for å bekjempe usunt kroppspress som altfor mange bloggere fronter. Den frontingen disse bloggerne bedriver er usunt kroppspress.
   Jeg ønsker deg en fin kveld 🙂
   Stor bloggklem fra Gry

  5. § 2. Virkeområde
   Forskriften gjelder annonsering og markedsføring av enhver art og i ethvert medium.
   Jada, markedsføringsloven er helt klar den. Bare vær klar over at det er ikke alt som kommer inn under “annonsering og markedsføring”. Man kan altså fint fortelle i bloggen sin om at man har tatt botox, silikon og whatnot… med bilder, til og med. Det er annonsering og markedsføring som ikke er lov. I likhet med alkoholreklame, tobakksreklame, pengespill osv.

  6. Toril Gyldenskau: Tusen takk for oppklaring og svar på innlegget mitt 🙂 Du jobber jo med blogg til daglig, og kjenner reglene for annonsering og markedsføring bedre enn de fleste av oss vanlge bloggere.

   Hva er forskjellen når en blogger skirver i et innlegg at bloggeren har tatt botox kontra annonsering og markedsføring? Det er der jeg tror mange misforstår.

   Ønsker deg en kjempefin onsdagskveld 🙂

   Purr, purr, fra Toril (den eldre) og kattene

  7. Toril Gyldenskau: Tusen takk igjen 🙂 Setter pris på avklaringer 🙂 Det er egentlig kjempeinteressant dette med lover, og jeg synes dette med markedsføring er kjempeinteressant.

   Synes det er kjempeflott å få innspill altså. Det setter jeg stor pris på.

   Kos deg med kattene dine 🙂

   Purr purr, Toril

  8. Gry: Tusen takk for kjempefin kommentar på blogginnlegget mitt 🙂

   Markedsføringsloven er klar den har jeg fått bekreftet, men annonsering og markedsføring er ikke lov!

   Synes det er kjempeflott at det finnes slike lover jeg!

   Jeg tror mye ville vært en kjempegod idè dersom de ulike bloggstedene hadde et krav om at alle bloggerne skulle signere “Sunn-fornuft-plakat” før de begynte å blogge, for da hadde man fått stoppet bloggere med usunne verdier og holdninger som handler om kroppspress.

   Det er nettopp den ytringsfriheten som tilhengerne trekker frem hele tiden, men de glemmer selv at det handler om etikk og moral. Jeg kunne aldri tenkt meg å skrive et negativt blogginnlegg om muslimer, for det handler om etikk og moral for meg.

   Jeg tror det er kjempeviktig at bloggere blir seg mer bevisst når det gjelder etikk og moral når de blogger, men dessverre er det ikke alle bloggere som er det.

   Unge jenter og usikre jenter skal ikke trenge å bli møtt av innlegg fra bloggere som setter en falsk og fake kroppslig standard, og som mener at rynker er stygt, at det små lepper er stygt, at man må ha størrelse XS eller at man må ha store pupper.

   De driver et usunn form for blogging, og er seg ikke bevisst ansvaret 🙂

   Ønsker deg en kjempefin kveld 🙂

   Purr, purr, og stor bloggklem fra Toril og kattene

  9. Fint skrevet med nyttige linker 🙂
   Jeg mener at bloggere som skriver om sine kosmetiske behandlinger driver reklame for , og jeg mener den reklameringen de holder på med er nøyaktig det samme som å markedsføre et produkt gjennom bloggene sine som jeg ser det. Annonsering den ser jeg blir noe annet.
   Uansett lovlig eller ikke er det klandreverdig at bloggere skal få fortsette å spre om seg med løgn og falskhet som kosmetiske behandlinger er. Det skulle blitt forbudt med lov. Jeg ser det fra meg selv som mamma til to tenåringsjenter i rette alderen, og jeg kan ikke akseptere at bloggere forer idolene sine om ting som er skadelig for selvtilliten deres. Fokus på kroppspress og det å ha et perfekt utseende er ikke det tenåringsjenter trenger å bli matet med av sine forbilder. Det har jeg pratet med jentene mine om mange ganger, og jeg er bevisst på å fortelle dem at de ser vakre ut som de er. Jeg har også fortalt dem at de som tar kosmetiske behandlinger er jenter med dårlig selvtillit, og det er slik vi er skapt fra naturens side som er det som er 100% ekte. Det forstår mine to jenter godt, og takk og pris for at de har bedre fornuft enn mange av bloggerne som blogger om kosmetiske behandlinger og annet søppel.
   Jeg blir opprørt når jeg skriver om temaet, for det er dessverre en del av hverdagen til yngre jenter som de møter på sosiale medier.
   En fin kveld ønskes deg 🙂
   Godklem fra Irene

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg