KVERULERE OG PROVOSERE, ELLER HVA?

I dagliglivet på ute i samfunnet og også i den digitale verden på sosiale medier som f.eks. på facebook, instagram og blogg foregår det diskusjoner om forskjellige temaer man brenner for.

Vi mennesker er forskjellige når det gjelder hvordan vi forholder oss til diskusjoner. Det være seg på internett f.eks. på facebookgrupper, på blogg, på ulike diskusjonssider på nettet eller diskusjoner i det virkelige liv. Noen av oss har sterke meninger. Det være seg politikk, det være seg flyktningerpolitikk, dyrevern, religion eller andre saker som engasjerer oss. Felles for oss alle er at vi er nok kanskje mer engasjert i temaer vi selv brenner for. I hvert fall så er jeg det.

Noen mennesker unngår å diskutere. De er kanskje redde for å si sin mening offentlig, de er redde for å tape diskusjonen eller de føler seg underlegen den/de som de diskuterer med. Noen diskusjonsdeltakere er flinke til å diskutere, og de er kjempeflinke til å komme med argumenter. I en god diskusjon skal og bør det være rom for alle å si sin mening, og diskusjonsdeltakerne skal og bør være lydhøre for andres meninger. I noen diskusjoner vi har i den virkelige verden har man av og til en ordstyrer. En ordstyrer sørger for at alle som ønsker å bidra til diskusjonen skal få si sin mening og komme med innspill og replikker. Ordstyreren skal også slå ned på usaklige argumenter som ikke har med saken å gjøre. I slike diskusjoner er det godt å diskutere, og som diskusjonsdeltaker føler man seg trygg på at meningene sine blir hørt. I en god diskusjon skal det også være rom for å stille seg kritisk til det som diskuteres, og man kan stille spørsmålstegn ved det som diskuteres.

Etter sosiale mediers inntog finner vi også diskusjoner på nettet. Det være seg på facebook, i ulike facebookgrupper, på ulike nettsider og på sosiale medier som f.eks. blogg. På ulike nettsider hvor det foregår diskusjoner har man moderatorer som passer på at alt går bra for seg. Selv er jeg medlem i et Rasekattforum. Der er det alltid noen moderatorer som passer på at diskusjonene går pent for seg, og den som ikke viser god nettoppførsel kan risikere å bli utestengt fra forumet for godt.

På en del facebookgrupper finnes det også moderatorer som passer nøye på slik at diskusjoner ikke glir ut i gal retning. Selv er jeg moderatorer for 4 facebookgrupper, og hvis vi moderatorene oppdager at diskusjonene bryter med reglene får de gjeren to advarsler før de blir sparket ut av facebookgruppen.

Noen av oss facebookbrukere oppdaterer statusene våre gjerne med et hjertesukk over det vi er opptatt av. Selv hadde jeg et hjertesukk angående at Donald Trump ble valgt som president. Diskusjonen foregikk fint den, helt til det kom inn en facebookvenn av meg som mente at Trump var utvalgt av Gud. Vedkommende begynte å belære oss med at Hillary Clinton var utvalgt av satan. Mange av mine facebookvenner reagerte på disse uttalelsene til facebookvennen min, og de skrev meningene sine. Jeg som facebookprofileier fulgte nøye med, for jeg skjønte at det kunne ende i en usaklig krangel. Temperaturen ble nokså varm etter hvert som diskusjonen forgikk da min facebookvenn mente at alle vi som ikke støttet Donald Trump var besatt av satan. Selvsagt reagerte facebookvennene mine på en slik type uttalelse! Det skjønner jeg kjempegodt. Jeg advarte vedkommende som skrev dette om at hvis vedkommende ikke tok det med ro kom jeg til å sette innstillingene på profilen min slik at vedkommende ikke fikk kommentere på veggen min. Advarte vedkommende to ganger før jeg endret innstillingene. Jeg kunne ha valgt å la vedkommende fortsette i diskusjonen, men når flere av mine facebookvenner regelrett ble skremt av de høyreekstreme meningene til vedkommende måtte jeg som facebookprofileier sette foten ned! Etter jeg satte foten ned fortsatte diskusjonen på en saklig og fin måte.

Det hender at jeg skriver en oppdatering om noe som opptar meg på veggen min på facebook, og jeg har et par facebookvenner som hisser seg opp når det kommer et tema på banen. Hvis jeg skal skrive om det temaet velger jeg å endre innstillingene slik at de to facebookvennene dette gjelder ikke får kommentert på veggen. Jeg fungerer som en ordstyrer på min egen facebookprofil, og ønsker ikke at den skal være gjenstand for krangling pga uenigheter omkring ett tema jeg engasjerer meg i.

Nøyaktig det samme skjer i bloggverden også. Vi skrever blogginnlegg som handler om teamer og emener som vi interesserer oss for. Det være seg politikk, samfunn, dyrevern osv. Bloggere og lesere kommenterer på våre innlegg, og vi som bloggere har en kommunikasjon med våre lesere. Vi bloggere fungerer på en måte som en slags ordstyrer når vi skriver blogginnlegg hvor vi ønsker tilbakemeldinger fra leserne våre. De fleste av oss har kommentarfelt som er åpne. Det vil si at hvem som helst kan skrive kommentarer på innleggene vi skriver. Stort sett får de fleste av oss kjempekoselige kommentarer. Det hender også at noen blogglesere som kommenterer slenger med leppen, og skriver usaklige og stygge kommentarer. Vi har da to valg. Det ene er å slette kommentaren, og det andre er å blokkere ip-nummeret til vedkommende. Av og til hjelper det ikke å blokkere ip-nummeret. De som skriver fra tråløst nettverk har ip-numre som endrer seg for hver gang de sender en melding. Da kan vi velge å sette på kommentarkontroll slik at vi har kontroll over kommentarene som våre lesere skriver til oss. Ved kommentarkontroll kan vi godkjenne de kommentarene før de legges ut. Noen få bloggere har kommentarkontroll, og de siler alltid ut kommentarer fra sine lesere hvor leserne er enige med dem. Nettopp denne form for kkommentarkontroll skinner fort igjennom, mens de fleste bloggerne som har kommentarkontroll er flinke til å godkjenne alle kommentarer som kommer inn, men de lar være å godkjenne usaklige og stygge kommentarer. Hva de enkelte bloggerne velger å gjøre er opp til hver enkelt blogger. Det som er rett for en blogger trenger ikke være rett for en annen blogger.

I diskusjoner i det virkelige liv og diskusjoner på nettet finnes det de som kverulerer og provoserer med viten og vilje.

Definisjonen på kverulering:

“diskutere eller si imot uten egentlig gode argumenter”  Kilde: https://no.wiktionary.org/wiki/kverulere

Hvis du møter en kverulant i en diskusjon i den virkelige verden eller i en diskusjon på nettet, går det overhodet ikke an å ta feil av dem! En kverulant er et påstålig menneske som har lett for å føle at man begår urett mot ham/henne, og som forlanger oppreisning og unnskyldning i den anledning. Vedkommende er overbevist om at han/hun har rett, og at alle andre tar feil. De har ikke evnen til å inngå i et kompromiss eller enighet.

Definisjon på provosere:

“gjøre eller si noe som opprører andre, provosere naboen med høy musikk” Kilde: http://no.thefreedictionary.com/provosere

Hvorfor velger noen denne formen for diskusjonsmåte? Jeg tror det er for å få oppmerkosmhet. Verken kverulering eller provosering fører noe godt med diskusjonen. Det gjør at de andre diskusjonsdeltakerne blir irriterte og oppgitt.

Akkurat det samme skjer når vi som bloggere har en diskusjon på våre blogger. Vi vil oppleve at det kommer inn lesere som bevisst vil ødelegge diskusjonen med å kverulere eller å provosere. Det er selvsagt kjempeirriterende, for det skaper dårlig stemning i kommentarfeltet hos bloggeren som blir utsatt for det.

Dessverre ser det ut på diskusjoner som foregår på nettet at mange misforstår hva det vil si å kverulere eller å provosere. Det har jeg et eksempel på Har en facebookvenninne som tilhører en ytterliggående karismatsik menighet. De mener at det å feire jul slik vi protestanter gjør det er feil i følge Bibelen. I tillegg mente min faceookvenn at det var synd å ha juletre. Det må de få mene, og det er deres mening.

Nettopp dette tok facebookvennen min opp på sin vegg på facebook. Vedkommende mente at nå skulle de som var ordentlige kristne gå til kamp for å få andre til å skjønne at vi var ledet ut i synden. Facebookvennen min fikk mange svar, og en facebookvenn av min facebookvenn skrev en saklig kommentar hvor vedkommende stilte spørsmålstegn om det var rett av dem å dømme hvordan andre feiret jul. Vedkommende mente at det måtte være opp til hver enkelt om de ønsket å ha juletre eller ikke. Min facebookvenn svarte tilbake med et standard innlært svar om synd. Facebookvennen til min facebookvenn stilte igjen et spørsmålstegn om hvem som hadde rett til å dømme? Min facebookvenn møtte vedkommende med piggene ute, og beskyldte vedkommende for å kverulere og provosere. Svarene fra min facebookvenn sin facebookvenn var ikke i nærheten av det som var å kverulere eller å provosere! Vedkommende som stilte et enkelt lite spørsmål til min facebookvenn spurte om “hvem har rett til å dømme andre?”. Det ble altså tolket til å at facebookvennen til min facebookvenn provoserte og kverulerte.

Nettopp dette eksempelet er et eksempel på at mange på nettet bruker “å kverulere” og verbet “å provosere” på gal måte. Det tror jeg gjelder mange av oss som befinner oss på sosiale medier på nettet- Det må være lov å stille spørsmål til ulike temaer som tas opp av facebookbrukere og temaer som diskuteres på ulike facebookgrupper og andre nettsider uten å bli stemplet for at man provoserer eller kverulerer.

På nettet generellt finner du de nettbrukerne som lar seg provosere av det andre skriver i facebookoppdateringer, på blogger og på ulike diskusjonsforum.

Et eksempel er da jeg selv fikk jeg høre at jeg provoserte og kverulerte en annen av mine facebookvenner da jeg gratulerte Petter Northug Jr med en av seirene under VM på ski i Falun på min statusoppdatering på facebook. Min statusoppdatering var ikke i nærheten av å provosere eller å kverulere mine facebookvenner! Om mine facebookvenner skriver i sin status på facebook: “Gratulerer med seieren til Molde” ser jeg ikke det på som å provosere eller kverulere. Jeg blir i hvert fall ikke provosert over at mine venner gratulerer en idrettsstjerne de har som idol med seieren!

En annen av mine facebookvenner sliter psykisk, og vedkommende har valgt å være åpen om sine psykiske plager. Det synes jeg personlig at det står respekt av <3 Vedkommende har klart sagt i fra at de som ikke liker statusoppdateringene om hvordan dagsformen er får slette vedkommende som venn.

Til tider får vedkommende så mye pepper og stygge kommentarer fra noen av facebookvennene, og flere av kommentarene har gått på at vedkommende provoserer når facebookvennen min skriver om hvordan dagsformen er. Hallo! Det gir ingen mening! Er det å være ærlig om sine psykiske plager å provosere? Hvorfor mener noen at de som er åpne og ærlige om sine psykiske og fysiske plager at de provoserer dem? Jeg tror det er fordi de møter seg selv i døren, og nettopp det takler de ikke.

Det er kanskje vanskeligere å oppfatte hva som er provosering og hva som er kverulering når man befinner seg i en diskusjon på nettet. Under en diskusjon på nettet har vi kun skriftspråket å forholde oss til, og det gjør det ekstra vanskelig å skjønne om en person kveruerer og provoserer eller ikke. Noen har vanskeligheter med å uttrykke seg skriftlig, og det kan i noen tilfeller medføre at vi kan tro at han/hun kverulerer og provoserer selv om hensikten er en helt annen!

En diskusjon med andre i den virkelige verden er mye enklere, for vi hører når det er snakk om kverulering og provosering gjennom stemmebruk og tonefall til de vi diskuterer med.

 

“Om alle er enige, blir det ikke noen utvikling” Fedon A Lindberg (Bilde lånt fra denne nettsiden: https://www.pinterest.se/hoohootie/lessons-learned-from-life/?lp=true

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#blogg #nett #diskusjon #kverulering #provosering #definisjoner #tanker #meninger

 

 

 

 

 

 

18 kommentarer
    1. Hei,hei Toril 🙂
      Jeg er helt enig med deg 🙂
      Som du vet så har jeg opplevd mye forsøk på provosering og mange beskyldninger om kverulering.
      Det kan være hva som helst som diskuteres,tonen og stemningen er god og så plutselig ut av det blå kommer det en eller annen anonym med påstander om provosering og kverulering.Man svarer litt “goddagmannøkseskaft” for å se hva den anonyme vil,når så den/de anonyme ikke får ønsket oppmerksomhet (altså bråk og krangel) så starter beskyldningene og anklagene,alt fra at man har flere brukerprofiler til at man skriver kommentarer i sitt eget kommentarfelt.Forøvrig så vet jeg bare om to bloggere som har skrevet kommentarer til seg selv i eget kommentarfelt.Når ikke det heller fører til krangel og ugreie kommer det ganske snart innlegg i diverse blogger med helt hinsides beskyldninger og det er aldri noen tvil om hvem forfatteren av innleggene har i tankene.
      Jeg skjønner godt at man blir oppgitt og når sånt skjer gang etter gang,så blir det som i det virkelige liv,man føler seg forfulgt og urettferdig anklaget for alt mellom himmel og jord.
      Tidligere var jeg innom tanken på å bare slutte å blogge,men etterhvert har man blitt litt mer hardhuda og man vet også stort sett godt hvem som står bak alle de utrivelige anonyme kommentarene og innlegg som rakker ned på andre bloggere.
      I min blogg følger det alltid et mønster,først anonyme kommentarer som ikke alltid får ønsket oppmerksomhet,deretter følger anklager om at man skriver provoserende kommentarer selv og når det heller ikke fører til ønsket resultat så kommer innleggene på løpende bånd.
      Det er et irriterende fenomen,men jeg lar meg aldri provosere av det,syns egentlig bare det er sykt at noen holder på sånn.
      Du og jeg har jo opplevd å få kommentarer om alt fra beskyldninger om å være alkoholiker til økenavn til indirekte oppfordring til selvmord,så jeg vil si at vi har fått vår del av netthetsen på blogg (nett).
      Ha en flott kveld,Toril 🙂 Klem fra synskepeggy.

    2. Selv liker jeg veldig godt å både provosere og å diskutere, dog i verdige former, noe jeg synes det er generelt for lite av i samfunnet. En god diskusjon er alltid noe som virker skismogenetisk, for mangelen på sådan skaper ofte en større splid og “øker gapet” mellom partene. Rojan Ezzati har skrevet en utmerket masteroppgave hvor emnet er omhandlet, se https://www.uio.no/forskning/tverrfak/culcom/publikasjoner/masteroppgaver/2009/ezzati.html om du har veldig god tid en dag eller tre…
      Selv er jeg høflig i kommentarfeltene jeg besøker; jeg synes det handler litt om alminnelige folkeskikk og respekt for andres blogger (jeg kan ha overtrådt dette ved et par anledninger i et svakt øyeblikk, dog…), så får jeg heller provosere av og til på min egen lille tulleblogg, som jeg ikke tror så mange leser. Ellers er jeg stort sett enig med det du skriver, selv om jeg som nyutdannet sosialantropolog stiller en del spørsmålstegn med begrepsbruken din her (ingen kritikk dog…). Ha en fin kveld. Har du en katt til utplassering så kan det være aktuelt for noen som veeeeeeldig ønsker seg en katt. Godt stell og masse kos (kanskje for mye) loves.

    3. synskepeggy: Tusen takk for kjempefin og utfyllende kommentar fra deg 🙂

      Nå er kverulering og beskyldninger to forskjellige ting, og mange av oss bloggere og nettbrukere blander begrepene “å provosere” og “å kverulere” litt som vi vil.

      Det med at bloggere usaklig beskylder andre bloggere er ikke et tema under dette innlegget er ikke tema under innlegget mitt om provosering og kverulering, for personlig mener jeg det hører hjemme under bloggeres oppførsel mot andre bloggere. Selv ser jeg det å “provosere” og det “kverulere” som noe helt annet enn å skrive en usaklig anonym beskyldning.

      Jeg lar meg sjelden provosere, og jeg prøver så langt råd er å ungå for alt det er verdt og ikke provosere med mine blogginnlegg, provosere med facebookoppdateringer eller provosere i mine kommentarer til andre bloggere. Skriver meningene mine, men tenker alltid over at jeg vil skrive kommentarene mine på en saklig måte. Til og med da kan kanskje noen av mine facebookvenner eller en eller annen blogger som jeg kommenterer på føle at de blir provoserte uten at jeg selv i det hele tatt ønsker å provosere.

      Derimot kverulering ser jeg på som en klar handling som f.eks da du kommentrete en saklig kommentar på under ett visst innlegg om kosmetisk behandling noe som medførte at vedkommende blogger begynte kverulere inne i ditt kommentarfelt. Det kan man kalle klar og bevisst kverulerende handling. Vedkommende gav seg ikke den gangen.

      Det er vanskelig å skille mellom hva som er kverulering og hva som er provosering, og de aller fleste av oss blander disse to ordene om hverandre. Jeg gjør det, for jeg sier at at noen provoserer når noen kverulerer. Det er vanskelig å skille disse to ordene fra hverandre på nettet, og jeg synes det er mye enklere i det virkelige liv.

      Når det gjelder beskyldningene om å være alkoholiker, øknavn og indirekte oppfordring til selvmord handler mer om bloggeres ufine oppførsel mot andre bloggere, og ikke om provosering og kverulering slik jeg ser det. Det å beskylde noen for å være alkoholiker er ondsinnet ryktespredning for å sverte.

      En bloggleser som f.eks. provoserer trenger ikke nødvendigvis skrive kommentarer som inneholder ondsinnede rykter og trusler.

      Vi vet at det finnes et par bloggere som bevisst provoserer andre bloggere med egne innlegg, lar seg provosere av andre bloggeres innlegg og kverulerer. Det gjør de av ett formål, nemlig å få oppmerksomhet.

      Ønsker deg en kjempefin onsdagskveld 🙂

      Purr, purr, og klem fra Toril og kattene

    4. rteworld2: Tusen takk for kjempefint innspill på blogginnlegget mitt, og ikke minst like velbegrunnet som alltid fra deg 🙂

      Du ser jo også noen av politikerne provoserer, og det tror jeg kommer av at de vil få folk til å tenke. Man kan provosere for å få frem en problemstilling i diskusjonen som man vil ha frem. Da mener jeg man provoserer med et formål.

      Jeg også forsøker for alt det er verdt å ikke provosere andre bloggere i deres kommentarfelt av respekt for bloggeren eller provosere mine facebookvenner med provoserende kommentarer når de skriver noe de er engasjerte i. Det også av respekt for mine facebookvenner.

      Planen er å pare Nadina, og det skal jeg forhåpentligvis gjøre i november/desember. Hvis det kommer en kattunge tar jeg kontakt tvert. Jeg har jo mailadressen din 🙂

      Ønsker deg en kjempefin onsdagskveld videre 🙂

      Purr, purr, fra Toril og kattene

    5. Jeg likte dette innlegget kjempegodt, men en av de som kommenterte og som har flere profiler, synes jeg kan slutte alltid trekke inn noe om personer. Jeg synes at hun alltid må provosere, og at jeg ble kalt kverulant av en annen bruker med bokstaven S, kunne hun spart seg for. Jeg vet at det er flere her på blogg.no som har flere profiler, og som dessverre bruker disse for å rakke ned på andres kommentarer. Jeg har selvfølgelig sluttet å følge denne bloggeren, og jeg kommer ikke til å kommentere mer på hennes innlegg. Jeg vil også ha meg frabedt å bli kalt hjernevasket. Hvem skulle det være som hadde hjernevasket meg? Jeg ble skikkelig lei meg etter dette, da jeg kun svarte hva det var jeg trodde om det innlegget. Det er meget leit å få beskyldninger for å kverulere, da det ikke var min hensikt i hele tatt.

    6. Due: Tusen takk for kjempefin kommentar fra deg 🙂 Det er derfor det er så viktig at vi alle tenker igjennom hva kverulering og provosering er. På nettet trekkes det for hastige konklusjoner. Det er fordi vi ikke ser eller hører de som vi kommuniserer med. I en diskusjon med andre i det virkelige liv hører vi på stemmebruken når noen kverulerer og provoserer.

      Jeg har mine mistanker om hvem denne S mente som hadde hjernevasket deg. Skal ikke si noen navn i min kommentar.

      Vi har forskjellige måter å uttrykke oss skriftlig på, og da er det fort gjort å mistolke hva andre mener også. Dermed stempler litt for fort urettmessig noen for kverualnter uten at de i det hele tatt mener å kverulere. Det gjelder mange av oss, og jeg inkludert! Så ærlig er jeg.

      Jeg skjønner det var sårende, for slik jeg kjenner deg som blogger har jeg aldri sett kverulering eller provosering fra din side. Det er like sårende som å få stempelet mobber eller nettroll hvis man skriver en saklig og velbegrunnet kommentar til en eller annen blogger hvor man sier seg uenig med bloggeren om et tema.

      Ønsker deg en kjempefin torsdagskveld 🙂

      Purr, purr, og bloggklem fra Toril og kattene

    7. Tusen takk Toril 🙂 <3 Ja jeg ble såret av dette, da det var langt i fra min mening å kverulere. Det var mer spekulasjon. Jeg skjønte hvem S mente med hjernevasking, men jeg ingen privat kontakt med dem. Så ingen hjernevasking her nei! Alt jeg skriver, er mine egne meninger. Jeg står også for det jeg skriver, og har ingen andre å skylle på. Men når man får beskjed om å kverulere og man ikke kverulerer, da er det den personen som har mistolket sin skyld!

    8. Due: Det er så fort gjort når man befinner seg på nettet å misforstå hverandre når man skriver, for man har forskjellige måter å ytre seg skriftlig på. Ikke ser man vedkommende som skriver, og da har vi ikke ansiktsuttrykk, mimikk, smil osv å forholde oss til. Da er det mye lettere å skjønne om en person virkelig kverulerer eller provoserer. Det er derfor det fort blir mange misforståelser blant brukere på sosiale medier. Av og til misforstår vi de som skriver meldingr til oss, og av og til misforstår vi bloggere som skriver innlegg. Kanskje skriver en blogger et innlegg som noen vil mene er kverulering eller provosering. Det er jo kjempetrist hvis bloggeren da ikke hadde til hensikt å kverulere eller provosere.

      Kjempebra at du har dine egne meninger. Det har jeg også, og jeg står for det jeg skriver i bloggen min.

      Ønsker deg en kjempefin fredag, og ei kjempefin og god helg 🙂

      Purr, purr, og bloggklem fra Toril og kattene

    9. Velskrevet og begrunnet innlegg som du har skrevet. Det er vanskelig på blogg og andre sosiale medier å skille mellom hva som er kverulering provosering. Både kverulering og provosering er for å få frem reaksjoner på de man diskuterer med. Kverulering ser jeg på mer på et forsøk på å krangle over bagateller. Provosering er en diskusjonsteknikk som også blir brukt for å få de som er med i diskusjonen til å tenke.
      Det jeg har sett på blogg og på kommentarfelt på facebook er at mange er alt for snar å beskylde andre for å kverulere eller provosere selv om det kanskje ikke er meningen. Jeg synes det er stygt gjort å komme med beskyldninger om at andre kverulerer når det ikke er tilfelle, og jeg skjønner at de som får usaklig beskyldninger om at de kverulerer blir irriterte. Det hadde jeg også blitt.
      De verste er de som lager en diskusjon og som kverulerer og provoserer med vilje, og mange av dem er raske på å trekke på avtrekkeren at alle andre kverulerer eller provoserer.
      En fin fredag ønskes deg 🙂
      Godklem fra Irene

    10. Råbra skrevet blogginnlegg snuppa mi;))
      Jeg leste at en feig anonym prøvde seg på å kverulere i kommentarfeltet ditt under innlegget. Og du traff spikeren på hodet sånn at den kverulanten du fikk på kommentarfeltet ditt med et par kommentarer våknet til liv. Men noen har alt for stor fritid. Og noen tolker alltid andres innlegg for å gjelde dem selv.
      Det anonyme nettrollet som du hadde på besøk i kommentarfeltet ditt er nok sjalu på at du skriver gode, saklige og velformulerende innlegg.
      Sånne kommentarer som det anonyme nettrollet skrev i kommentarfeltet ditt er forsøk på å kverulere. Og det er sånne personer som kverulerer for å krangle. Det er slitsomt å diskutere med sånne folk. Fordi de kverulerer for å krangle. Og det ender alltid med krangling og munnhuggeri når sånne folk får holde på.
      Provosering kan være råirriterende det også. Men ikke i like stor grad.
      Jeg mener det er forskjell på hva som er kverulering og hva som er provosering. Og du får tydelig frem forskjellen.
      Husker du da jeg skrev på facebooken min at jeg var ferdig med ryggoperasjonen og ble beskyldt for å kverulere hun nabofruen fordi jeg ikke valgte alternativ behandling i stedet for operasjon? Nabofruen mente at jeg kverulerte henne spesielt. Herregud tenkte jeg. Det må være lov til å fortelle familie og venner at operasjonen den gangen gikk bra. Og det ser jeg ikke på som kverulering. Nabofrua visste ikke hva som var kverulering over holdet. Og nabofrua provoserte meg da hun dukket opp på sykehuset for å forhindre at datteren min skulle bli operert for bruddet i foten. For hun mente at healing var det eneste som ville hjelpe. Det er provoserende etter min mening.
      Ha en råfin lørdag;))
      Stooor klem fra Else Marit

    11. Tommelen opp for et superdupert innlegg, og jeg kjenner igjen beskrivelsen på de som kverulerer og de som provoserer på og utenfor nettet.
      Du hører når politikere har debatter i forbindelse med valgkamp at de provoser, men da provoserer de for å få frem poengene sine i sakene de diskuterer. Politikerne har lært seg teknikken hvordan de kan provosere.
      Jeg mener at kverulering og krangling er det samme. Den som kverulerer legger grobunn for å begynne en krangel.
      Jeg blir forundret av de som deltar i debatter på blogger, deltar i debatter på facebookgrupper og debattsider at de skyter fort ut med at de som ikke har samme oppfatning og mening som dem kverulerer. Det har jeg lest mange ganger. Jeg har sett bloggere som mener leserne kverulerer når de ikke mener det samme som dem, og jeg har sett de som skriver kverulerende innlegg for å få oppmerksomhet. Det er en dårlig måte å få oppmerksomhet på, og jeg orker ikke bruke energi på å skrive kommentarer hos de bloggerne der.
      Jeg mener det er mye vanskeligere å skille mellom hva som er provosering og hva som er kverulering på blogg, facebook og internett for øvrig.
      De aller verste er de som lar seg bli provosert over noe en skriver og om begynner å kverulere på det en har skrevet. Disse typene er slitsomme å treffe på, for det skinner igjennom hva målet deres er.
      Vi må ha i bakhodet at en debatt på blogg, en debatt på en facebookgruppe og en debatt på en debattside på nettet ikke er det samme som en debatt i det virkelige liv. Debatteknikken på nett er noe helt annet enn når du er i samme rom som de som du debatterer med.
      Det er kjekt å reflektere litt rundt dette temaet 🙂
      Fin, fin ettermiddag til deg, mannen din og kattene dine 🙂
      Klem, klem fra Mona Elisabeth

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg