HVORDAN AVSLØRE MYTOMANE/LYSTLØGNERE PÅ SOSIALE MEDIER SOM F.EKS. BLOGG?

Alle mennesker har en eller annen gang løyet selv for å slippe unna ubehageligheter, og vi har alle også blitt løyet til av noen vi kjenner.
 
 
“En løgn er en usann påstand eller erklæring fremstilt som en “sannhet”.Kilde: http://no.wikipedia.org/wiki/Sannhet
 
 
“Løgn foregår mellom mennesker når løgneren uttaler noe han eller hun vet er usant, med den hensikt å få noen til å tro det er sant”. Kilde: http://no.wikipedia.org/wiki/L%C3%B8gn
 
 
Likevel har vi alle sammen blitt opplært til at vi ikke skal lyve. Det å ikke lyve for andre har med våre innebygde etiske normer, verdier og holdninger å gjøre. Vi vet hva løgn kan føre til for mennesker rundt oss. Løgn bryter ned tillit og løgn kan såre.
 
 
En løgn blir alltid avslørt før eller siden! Det verste som kan skje er at tilliten til den som lyver blir revet ned, og man må begynne å bygge opp tilliten på nytt bit for bit! Jeg vil sammenlikne dette med en mur med mursteiner som raser sammen. Det tar tid å bygge opp muren igjen, for å få mursteinene på riktig plass.
 
 
Vanligvis er det lett å avsløre når noen rundt oss lyver, og spesielt når vi ser dem ansikt til ansikt. Blikket til den som lyver blir gjerne flakkende, man kan se at personen blir litt urolig, noen gjør bevegelser med munnvikene og noen begynner kanskje å svette litt. Da konfronterer vi den personen der og da, og personen vil som oftest innrømme at han/hun har løyet.
 
 
Noen løgner kaller vi hvite løgner. Hvite løgner er mindre, men like fult løgn. Ta et eksempel. Din venninne ber deg ut på kino. Du er sliten etter en lang arbeidsdag, og du ønsker å slappe av hjemme, men du vet at om du sier det til henne blir hun potte sur. Hva gjør du? Jo du kanskje tar en liten hvit løgn, og du kanskje forteller at du er blitt syk for å slippe at venninnen din blir sur. Jeg tror at alle mennesker med hånden på hjertet kan at de har tatt en hvit løgn en eller annen gang. Hvit løgn er en løgn uansett!
 
 
De aller fleste av oss vil før eller siden livet komme bort i personer som er lystløgnere. “En person som lider av indre tvang til å lyve kalles mytoman eller, noe misforstått: lystløgner”. Kilde: http://no.wikipedia.org/wiki/L%C3%B8gn
 
 
“Mytomani (myt + mani) innebærer at en person mer eller mindre lyver tvangsmessig, dvs uten at det finnes noen direkte årsak til løgnen. Peer Gynt ansees for å være en mytoman”. Kilde: http://no.wikipedia.org/wiki/Mytoman
 
 
Mange mytomane vet ikke selv en gang at de lyver, fordi løgnen er så inngrodd i personligheten deres. Blir man løyet til av en mytoman/lystløgner, kan det ta en god stund før man oppdager at det er løgn.
 
 
En person som lider av indre tvang til å lyve kalles mytoman eller, noe misforstått: lystløgner”. Kilde: http://no.wikipedia.org/wiki/L%C3%B8gn
 
 
Vi kan i dag oppleve at mytomane/lystløgnere befinner seg på sosiale medier. På sosiale medier er det vanskeligere å oppdage dem, nettopp fordi de sitter gjemt bak et tastatur, men de avslører seg selv til slutt.
 
 
Hvordan kan man avsløre en mytoman/lystløgner på sosiale media som f.eks. blogg?
 
 
– Historiene som de mytomane/lystløgnerne forteller er i begynnelsen forsiktige, og man reagerer ikke noe særlig over det som blir fortalt.
 
– Kanskje forteller den mytomane/lystløgneren om noe som har skjedd i et tidligere forhold f.eks. at hans/hennes kjæreste har vært sjalu. Til slutt baller kanskje historien på seg til å bli en historie om at kjæresten har slått jevnlig eller gjort andre straffbare forbrytelser.
 
– I slike tilfeller vil de som leser noe dette spørre den mytomane/lystløgneren om hvordan han/hun greide å holde ut med kjæresten sin. Vi som mennesker ønsker jo å vise at vi bryr oss om hverandre.
 
– Andre historier som den mytomane/lystløgneren forteller kan få oss til å stusse litt over historien som den nymfomane/lystløgneren forteller. Svaret man kanskje kan få få fra den mytomane/lystløgneren kan være at leseren har misforstått hva han/hun har skrevet. Likevel lar vi tvilen komme mytomane/lystløgneren til gode.
 
– Etter hvert vil man oppdage at historiene som den mytomane/lystløgneren forteller ikke henger på greip.
 
– Man kan også avsløre en mytoman/lystløgner ved at han/hun vil være i sentrum hele tiden (få oppmerksomhet).
 
– En mytoman/lystløgner kan også finne på å dikte opp de utroligste historier. Det kan være historier om sykdom, om jobbsituasjon, om familie, om forhold osv. Alt dette med formål for å få oppmerksomhet og omsorg.
 
– Ofte skifter den mytomane/lystløgneren tema nokså fort, nettopp for at ingen skal avsløre løgnen.
 
– Man kan også avsløre en mytoman/lystløgner på sosiale media ved at han/hun ikke eier skyldfølelse eller samvittighet. De føler heller en “lystfølelse” når de har klart å få noen til å tro på sine løgner.
 
– Som regel kan den mytomane/lystløgneren fremstå som sympatisk og hyggelig helt til andre begynner å avsløre dem.
 
– Når mytonmanen/lystløgneren blir avslørt går det galt, og den mytomane/lystløgneren legger skylden på alle andre. De mener at det som skjer er alle andre sin feil, og ikke deres egen feil.
 
– Det verste som kan skje for en mytoman/lystløgner er å bli avslørt, og den mytomane/lystløgneren kan gå langt over streken for å forhindre det siden de ikke eier samvittighet eller normale grenser.
 
De mytoman/lystløngnere har en brist i personligheten, og de kan ha blitt mobbet på skolen eller opplevd overgrep. Det handler om at den nymfomane/lystløgneren ikke takler virkeligheten og smerten han/hun føler. Behandling hjelper sjelden, fordi mytomaner/lystløgnere mener at de ikke er syke. Det er alltid alle andre det er noe galt med i deres øyne.
 
 
Jeg tror de aller fleste mennesker som har opplevd å bli løyet til av en lystløgner/mytoman føler seg maktesløs, frustrert, irritert og kanskje også såret. Det er fordi man kanskje har lagt ned mye tid og følelser i å hjelpe en mytoman/lystløgner som har fortalt en gripende historie som man har trodd på. Så viste det seg at det var bare løgn!
 
 
Vi bør alle være oppmerksomme når vi befinner oss på sosiale media eller blogg for mytomane/lystløgnere, for det er vanskeligere å avsløre dem der.
 
 
Kilder:
 
 
http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/quotmytomani-ingar-i-en-personlighetsstorningquot_54221.svd
 
 
http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/mastare-pa-att-ljuga-utan-skuldkanslor_52693.svd
 
 
http://sv.wikipedia.org/wiki/Mytomani
 
 

3 kommentarer
  1. Du har blandet inn nymfomane der et par steder på slutten,- det er noe helt annet enn mytoman.
   Sånn ellers vil narsissister heller ikke ta fem flate øre for å lyve. Og sikkert andre også.
   Jeg ville nok kommet med en hvit løgn om noen kom fra frisøren med ny sveis og spurte hva jeg synes, dersom jeg syntes den var fæl. Man behøver jo ikke akkurat såre folk heller. Spør de ikke, tier jeg heller enn å komme med falsk ros. Men på direkte spørsmål..ikke lett, det der. 🙂 Vi lyver nok litt, alle sammen. For ikke å såre. Et lite barn med en tegning som bare er rabbel….klart du ikke sier den er stygg.

  2. Råbra innlegg;))

   Vi skal være forsiktige med det bloggere skriver på bloggene sine. For det er vanskelig å avsløre lystløgnere på nettet.

   Men når det lystløgnere skriver på blogginngleggene sine blir litt for merkelige begynner jeg å reagere. Det gjorde jeg med en blogger jeg kom ut for da jeg begynte å blogge i 2010.

   Den bloggere skrev så mye merkelig at jeg stilte meg spørsmål til innleggene. Det var ikke måte på. Og jeg forstod fort at noe ikke var som det skulle. Etter hvert fikk vi bevisene at bloggeren er en stor mytoman.

   Ha en råfin kveld snuppa mi;))

   Stooor klem fra Else Marit

  3. Lystløgnere er vanskelige mennesker å komme ut for, for de er kyniske av seg.

   Selv om en liten hvis løgn høres uskyldig ut skal man ikke ta en hvit løgn. En hvit løgn kan bli oppdaget, og det er flaut hvis den blir avslørt. Jeg tror alla av oss har tatt en liten hvit i en nødsituasjon.

   Det er skummelt at lystløgnere bruker nettet som sin arena for løgnene sine. Kanskje føler de det lettere å bruke nettet som arena fordi så mange ikke kjenner dem som privatpersoner. Da går det lang tid før noen avslører dem.

   Takk for at du delte disse opplysningene, for det var et innlegg med mye nyttig iformasjon 🙂

   Du må ha en fin kveld 🙂

   Go’klem fra Irene

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg